Dziś mamy piękny i słoneczne dzień, a ja postanowiłam upiec ciasto z kruszonką oraz rabarbarem.
Bardzo proste i pyszne.
Ciasto:
250 g mąki (można wymieszać pół na pół z mąką orkiszową)
150 g cukru trzcinowego
180 g miękkiego masła
1 mała łyżeczka cynamonu
50 g migdałów w proszku,
można dodać też
1 łyżkę wódki (ja jej nie dodałam tym razem..)
Wszystko razem wymieszać. Ma powstać sypka konsystencja.
Przygotowanie rabarbaru:
50-70 dkg rabarbaru umyć i obrać z zewnętrznej cienkiej warstwy.
Pokroić w 1,5 cm kawałeczki
blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na spód ja wsypałam połowę
kruszonki, następnie wyłożyłam wszystkie kawałeczki rabarbaru, posypałam
cukrem i na wierzch ułożyłam pozostałą część kruszonki.
Piekłam przez 40 min w temperaturze 220 (ale to zależy od waszego
piekarnika- jeżeli dobrze przypieka, to można nastawić na 200 stopni)
Ja lubię jak jest kwaśne, więc nie doda,łam za dużo cukru, a poza tym
mąkę 50/50 wymieszałam z mąką orkiszową - dlatego kruszonka wygląda
troszkę ciemno.
Pycha
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz